Followers

Friday, March 30, 2012

Review LOve yOu Mr. ArrOgant...

Hai2.. Jumpa lagi di review yang kedua pada hari ni... haha... *tapi masa buat en3 ni dah masuk tarikh 30hb la.. hihi... *

Okey, baru tadi aku habiskan nOvel LOve yOu mr. ArrOgant (LYMA) sehari ja aku baca yg ni... sebab nipis!! heee~ plus aku pOn mOOd agak bagus untuk membaca hari ni.. Sebab tu dia laju sikit...

Serba sedikit tentang kisah LYMA....

NOvel ni mengisahkan tentang Zafriel Irham dengan Zaara Amirah... Kisah dia aku klasifikasikan sebagai kahwin paksa la.. dah sebab memang Irham tu yang paksa Zaara tu kahwin dengan dia... huhu...

Kisah diOrang bermula lepas kereta si Irham tu langgar kereta Zaara sebab masa tu Zaara break mengejut sebab nak elak dari langgar seekOr anjing ni... Dah kena langgar, si Irham ni mintak la ganti rugi ka Zaara RM5000... Tapi Zaara mana nak ada duit sebanyak tu jadi Irham bagi masa seminggu untuk Zaara langsaikan semua bayaran tu... Sebagai cagaran Zaara memberi hp kesayangannya kepada Irham...

Dipendekkan cerita Zaara masih tak mampu nak bayar duit tu jadi Irham sengaja menghantar msg kepada ibu Zaara mengatakan Zaara mengandungkan anaknya. Zaara yang marah dengan tindakan Irham itu pantas mencari Irham di tempat Irham bekerja, Irham Holdings. Tanpa disengajakan semasa tergesa-gesa ingin keluar dari pejabat Irham, Zaara telah terlanggar ayah Irham di hadapan lif. Ayah Irham yang sudah berkenan dengan Zaara pantas menyuruh anaknya berkahwin dengan Zaara ataupun Sherry... Jika Irham tidak berkahwin, Irham Holding akan jatuh ke tangan sepupu Irham, Hardy...

Irham lebih rela memilih berkahwin dengan Zaara daripada Sheery.... Pelbagai perkara yang berlaku dalam usaha untuk mereka bertemu bahagia apatah lagi dengan perangai Irham yang sangat ARROGANT!! hati kering gila... huhu... Tambah2 dengan mak Irham yang tidak pernah mengiktiraf Zaara sebagai menantunya. Nak tau apa yang mak Irham buat untuk pisahkan Zaara dengan Irham.... Macam mana Irham yang arrogant nak mampus tu boleh sayang kat zaara... macam mana zaara boleh sayang kat irham... Korang bOleh beli eh nOvel LYMA ni kat kedai buku berhampiran... Cerita dia santai ja... tak berat.. kOnflik pun yang ringan2 ja... tak dak la menyakitkan hati sangat... :D

Sebab-sebab saya suka nOvel LYMA...

* Walaupun ada orang cakap novel ni macam bicara hati tapi aku tetap suka nOvel ni... :D Persamaan antara nOvel ni dengan Bicara hati hanya pada part yang diOrang eksident then kena kahwin sebab tak mampu nak bayar... Okey that all... TAPI.....Yang lain dah tak sama... Akak Aliesha Kirana ada cara dia sendiri dan idea dia sendiri untuk kembangkan cerita LYMA ni... and... Tengku Shahran mana ada beku, ego, arrogant macam irham ni... hati Irham lagi kerassss... beku macam iceberg!!! hahaha...

* Sebab saya suka IRHAM!!! hahaha... Walaupun Irham arrOgant nak mampus, hati beku, hati kering, suka buat macam tak dak perasaan.... TAPI.............. Irham sangat caring dengan Zaara okey walaupun dia macam tak tunjuk sangat dekat Zaara tu...

* Sebab suka ZAARA... *erkk... semua aku suka eh... =.=* Pada pandangan aku mmg Zaara tu sangat cOmel dengan perangai dia dengan Irham... Tambah2 bila dia merajuk dengan Irham... Tapi Irham selalu tak layan dia... ngOk ngek tau Irham tu... haha... Yang paling aku suka la pasai Zaara ni... Dia mmg tabah gila walaupun dia asyik nangis!! NOrmal la tu... POmpuan hati lembut meyh.. kiki... Dia rela kena marah, hina, maki dengan mak mertua dia... Tapi lansung tak pernah mengadu kat Irham... Pastu bOleh pulak dengan rela kasi Irham kawin dengan Sherry... *Opssss.... * Kalau aku la, walaupun mak mertua aku punya permintaan, belum tentu aku kasi Oii... T_T

* Banyak pengajaran yang aku dapat dalam nOvel ni... Tentang sifat kekeluargaan..... amalan agama kita berbanding harta duniawi.... sifat sabar.... penyanyang.... melindungi orang yang kita sayang.... ^_^

Okey that all... macam terlebih panjang ja ni?? haha.. Sorry kak AK... Saya main belasah tulis apa yang saya rasa ja ni.... BTW... Saya sangat3 setuju kalau akak AK buat LYMA 2.... Buat part sweet banyak2 sikit tau... haha... Saya rasa ending dia cam tak puas baca ja... Kalau akak AK buat panjang sikit mayb Okey kOt.... hehe... Tapi ini hanya pandangan peribadi saya.... ^_^ Tapi kan kak AK... saya tertanya-tanya dengan kakak Irham tu... Apa jadi kat dia? Dia dah dapat terima ka Zaara tu? Masa mak dia sakit pOn kenapa dia tak dak? *ampun banyak sOal!* hehehe...

Herrrmmm... Oh.. Tahniah kak AK atas kelahiran nOvel sulung akak ni... Teruskan berkarya... Teruskan beruasaha.... KALAU ADA orang yang hentam akak teruk2 anggap tu sebagai cabaran untuk akak menghasilkan karya yang lebih baik lepas ni... Jangan putus asa... Akak memang ada bakat dalam bidang penulisan ni... :) Menanti karya kedua akak pulak publish!! heeee~ Good luck!!

16 comments:

  1. wahh! terharu, nanges lima jam. T___T review pertama dlm blog, yg akak baca. huhuhhuh. dan sgt suka review ni! heheehe.

    btol3, ada persoalan yg blom terjawab kan? akak lupa nk kembangkan watak akak irham. amponnn! heheehe.

    InsyaAllah kalau ada rezeki, akak smbung novel ni. hehehehe.

    mekaseh sgt2 atas review yg sgt best ni. syg tikah ketat2. muah3!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe...
      Sama2....
      Terima kasih jugak sebab suka!! ^_^
      Syg kak AK ketat2 jugak... muah3! Hehe...

      Delete
    2. Kak AK nak buat LYMA2 dua ke??
      Kalau ada mesti bestkan..... :D

      Delete
  2. boleh tak sambung part 27 dan seterusnya. Pleaseeee....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hah? sambung part 27?? erk... ni suruh AK sambung part 27 eh?

      Delete
    2. erk erk. dia suruh AK smbung? hehee. cik anon, bab 27 xmampu la nk siar, tp teaser ada byk. silalah tgk heheheee.

      Delete
    3. alaa..tolong la AK siarkan bab 27.huhu.org cari novle ni kat kdai buku dah xde..frust giler..rugi x beli time ade dpan mate..:'(

      Delete
  3. oh gosh! macam best bila baca review novel ni tau. x sabar nak cari di kedai buku. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.... carik la cepat2... nnt boleh komen memenuhi citarasa tak... :) selamat mencari dan membaca.... :D

      Delete
  4. Akk dh ada buku ne, memang best, bapak dia bole suruh melarikan diri masa nk akad nikah, siap suruh bawak zara sekali. .Haha lawak la

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan... gila sporting bapak dia... :)

      Delete
  5. Btol ke ade drama..??cite LYMA??

    ReplyDelete
    Replies
    1. in shaa allah... betul la tu... :)

      Delete
  6. Mmg drama ni mnrik skali..byk2 novel sy bce ni yg trbaek..thniah ye kak..even sy kje smpi mlm pon sy akn tonton online..xpenah miss 1 episod..yg pling giler setiap hri sy akn pegi kdai buku cri novel ni tp dh hbis..so sad....

    ReplyDelete
  7. Cinta irham still untuk zaara..happy ending

    ReplyDelete