Followers

Monday, January 16, 2012

Cara untuk hilangkan eyebag!

Hye.... :D
Sekarang ni aku mempunyai masalah eyebag/lingkaran bawah mata yang agak ketara... Dulu mana ada ketara sangat... sedey3... (T_T) Untuk menghilangkan eyebag ni ada beberapa cara yang sempat aku cari tadi dekat beberapa blOg...  Memandangkan hari ni tak dak idea nak buat en3, and alang2 aku cari tips ni mai sini aku nak share... Aku pOn nak kena praktikkan kan ni... Bila pakai lens skang ketara ja nmpak eyebag aku... ish3... Dulu pakai spek tak ketara sgt... sunggOh tak berapa nak menarik eyebag itu...
Okey mari kita mulakan!

1. Air kOsOng
 * kOrang kena minum air kOsOng sejam atau dua jam sebelOm kOrang tidur... Jangan kOrang minum2 air kOsOng then trOz tidO! Ini akan menyebabkan eyebag! Air kOsOng yang kita minum tu akan tersimpan di bawah mata sebelOm disingkirkan melalui urine...  sO apabila kita rajin minum air kOsOng kita akan selalu masOk tOilet untuk membuang urine, jadi peratus untuk dapat eyebag juga akan berkurang sebab air bawah mata tu akan disingkirkan... Ada paham? Tak paham tanya aku lain... hehe....

  

2. Timun
* Ahah! Benda ni aku paling suka buat sebab mudah... Beli timun banyak2 buat stOk kat rumah... hehehe.... then pOtOng dalam 2 hiris macam uh then bubuh kat mata!dOne! Easy kan?        


3. Uncang teh
* Ni cara kedua yang mudah tapi aku tak buat sebab malas nak bancuh teh bnyak2.... :P Okey kOrang bancuh teh... Teh yang ada uncang tu tau bukan teh yang kena tapis uh... Tapi brand apa ikOt suka kOrang la janji halal.... :)) Lepas kOrang dah bancuh n minum.. Korang amek uncang tadi yang kOrang guna tu then bubuh kat mata! 


4. cOmputer/LaptOp
* aku mengalami masalah dengan benda ni... Sedang cuba mengurangkan waktu menghadap laptOp... Aku dah la kalau tengOk laptop susah nak berhenti. Nampak sangat mengundang eyebag... Mata juga perlu rehat.. sO kOrang kena selang selikan pemandangan kOrang dengan tumbuhan hijau... Letak la pOkOk kecik kat atas meja ka.. Tanam pOkOk banyak2 kat luar rumah ka.. Tak kisah la tapi yang penting lepas dah lama sangat tengOk laptOp/cOmputer uh rehatkan mata kOrang dengan tengOk pOkOk hijau uh selama 10-15 minit....


5. Tidur
* Tidur mesti cukup! jangan kurang walaupOn kOrang buzy macam mana pOn... Benda ni yang palin2 senang nak buat... tak payah pakai apa pOn.. just sleep... :D


6. Eye rOller
* Benda ni kOrang p kedai n beli sendiri... Macam2 brand ada... Pilih jer... Benda ni penting Oke walaupOn ada sesetengah Orang cakap benda ni tak kasi kesan pOn... huhu... Tapi sekurang-kurangnya bila pakai eye rOller ni dapat kurangkan sikit eyebag kOrang tu... Aku suka garnier... :))


7. cOld eye pads
* Seriuss.. aku tak pernah kenai benda ni walaupOn aku pernah nampak kat watsOn... =.= aku selalu buat tak tau ja pastu bOle p main2 pulak.... Okey2 masa tu aku mana reti g benda2 ni... yang aku tau buku sekOla... :(( Benda ni kOrang simpan dalam peti ais supaya dia sejuk!!! Then kOrang bOleh pakai kat mata untuk bagi kesegaran supaya mata tak letih....


8. Makan
* Jaga pemakanan.... Kurangkan makan pedas... Orang melayu kan suka makan pedas.. Termasuk la dengan aku ni hah... SO lepas ni bOleh la kurangkan yer... Bukan jangan makan terOs, just kurangkan... Ohhhh, aman bOle tak makan pedas terus... anak tekak melayu Okey? 


Sumber : Aleeya's Touch



                                                                       

3 comments:

  1. Collagen eye mask pun ok jga. Nani bru je cuba n buat review pasal eye collagen :)

    Jemput singgah. www.naniey.com

    ReplyDelete
  2. Kc suka makan pedas. patutla ber eye bag. hihihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la... suka makan pedas jugak... hik3...

      Delete